Wie wird Weihnachten in Bulgarien gefeiert?
In Bulgarien leben 4,4 Millionen Anhänger der bulgarisch-orthodoxen Kirche, die als christliche Glaubensrichtung am 25. und 26. Dezember Weihnachten feiert, obwohl das (russisch-) orthodoxe Weihnachtsfest traditionell am 07. Januar gefeiert wird. Bulgarien besitzt den Gregorianischen Kalender an den seine Kirchenfeste angepasst sind. Diese beiden Tage sind daher auch gesetzliche Feiertage in Bulgarien. Am 24. Dezember wird hingegen gearbeitet, jedoch wird auch der Heilige Abend in der Familie zelebriert. Dies jedoch nicht als Weihnachtsfest, sondern als Teil der Fastenzeit. Das Weihnachtsfest in Bulgarien wird als Коледа oder Рождество христово (Geburt Christi) bezeichnet. Die Menschen wünschen sich im Land „Весела Коледа!“, was so viel wie „Frohe Weihnachten“ bedeutet.
In Bulgarien ist vom 15. November bis einschließlich zum 24. Dezember Fastenzeit. In diesen Tagen verzichten (streng) gläubige orthodoxe Christen auf Fleisch. Die vegetarische Ernährung wird am 06. Dezember unterbrochen, da wird traditionell Fisch gegessen, da der Heilige Nikolaus als Beschützer der Fischer gilt.
Der Heilige Abend ist ein Arbeitstag und Bestandteil der Fastenzeit. Allerdings kommt es am Abend vor der Christmette zu einem gemeinsamen letzten Fastenessen, welches von vielen Bräuchen begleitet wird. So sollte die Anzahl der Gänge/Gerichte ungerade sein, es wird Weihrauch geschwenkt und die Tafel bleibt während der gesamten Nacht gedeckt und es wird nicht abgeräumt. Es gibt unbedingt Brot, welches eine eingebackene Silbermünze beinhaltet. Wer nun die Münze in seinem Stück findet, dem wird ein gutes und gesundes Jahr vorausgesagt. Es ist jedoch wichtig, dass die Münze vor dem Schlafengehen unter dem Kopfkissen verstaut wird.
Typische Speisen am Heiligen Abend sind zum Beispiel:
- Pitka: ein traditionelles helles Hefebrot
- Sarmi: mit Reis und Rosinen gefüllte Kohlblätter
- Mit Reis gefüllte Paprika und Weinblätter
- Bohnensuppe
- Baniza: ein Blätterteiggebäck
- Salate: Rohkost, Снежанка
- Nüsse, Kerne wie Sonnenblumen oder Kürbis
- Gekochter Weizen mit Honig
- Tikvenik: Ein Strudel mit Kürbis
- Oshaf: Gekochte Trockenfrüchte
- Obstsalat mit Orangen, Äpfeln oder Birnen
- Getrocknetes Obst wie Pflaumen, Datteln
- Quitten oder Feigen
Um auf eine ungerade und hohe Anzahl der Gänge zu kommen, wird jedes Gericht einzeln serviert. Damit handelt es sich bei jeder Speise um einen Gang und es werden schnell die gewünschten neun oder 13 Gänge erreicht. Es ist zudem so, dass vielen Gerichten eine weitere Bedeutung beigemessen wird (z.B stehen Hülsenfrüchte für Gesundheit).
Wie überall in Europa, ist Weihnachten auch in Bulgarien ein Fest für die Familie mit religiösem Hintergrund. Die Tage werden von den Bulgaren genutzt, um mit der Familie zusammenzukommen und gemeinsam zu feiern und zu essen. Eigentlich kannten die Bulgaren den Brauch des Schenkens nicht, doch hat dieser im Zuge der Globalisierung auch in Südosteuropa Einzug erhalten. Die Geschenke werden vom Weihnachtsmann, dem Дядо Коледа, in der Nacht vom 24. Dezember auf den 25. Dezember gebracht und alle braven Kinder bekommen diese am Morgen des ersten Weihnachtstages überreicht.
Как се празнува Коледа в България?
В България има 4,4 милиона последователи на Българската православна църква, която като християнска деноминация празнува Коледа на 25 и 26 декември, въпреки че (руската) православна Коледа традиционно се празнува на 7 януари. България има григориански календар, към който са съобразени църковните празници. Следователно тези два дни са и официални празници в България. На 24 декември обаче се работи, но Бъдни вечер се празнува и в семейството. Това обаче не е коледен празник, а по-скоро част от Великия пост. Коледа в България е известна като Коледа или Рождество христово. Хората в страната си пожелават „Весела Коледа!”, което означава нещо като „Весела Коледа”.
В България е Великият пост от 15 ноември до 24 декември включително. Тези дни (стриктно) вярващите православни християни се въздържат от месо. Вегетарианската диета се прекъсва на 6 декември, когато по традиция се яде риба, защото Свети Никола се смята за закрилник на рибарите.
Бъдни вечер е работен ден и част от Великия пост. Вечерта преди коледната литургия обаче има последна обща постна трапеза, която е съпроводена с много обичаи. Броят на ястията трябва да е нечетен, развява се тамян и масата остава подредена през цялата нощ и не се прибира. Определено има хляб, който съдържа изпечена сребърна монета. Всеки, който намери монетата в своето парче, се очаква да има добра и здрава година. Важно е обаче монетата да е пъхната под възглавницата преди лягане.
Типичните ястия на Бъдни вечер включват:
Питка: традиционен лек хляб с мая
Сарми: зелеви сърми, пълнени с ориз и стафиди
Чушки пълнени с ориз и гроздови листа
бобена чорба
Baniza: бутер тесто
Салати: сурови зеленчуци, Снежанка
Ядки, семена като слънчогледови или тиквени
Варено жито с мед
Тиквеник: Щрудел с тиква
Ошаф: Варени сушени плодове
Плодова салата с портокали, ябълки или круши
Сушени плодове като сливи, фурми
Дюли или смокини
За да се осигури нечетен и голям брой ястия, всяко ястие се сервира индивидуално. Това означава, че всяко ястие е едно ястие и желаните девет или 13 ястия могат да бъдат постигнати бързо. Също така е така, че на много ястия се придава допълнително значение (напр. бобовите растения представляват здраве).
Както навсякъде в Европа, Коледа в България е семеен празник с религиозна основа. Дните се използват от българите, за да се събират със семейството, да празнуват и да се хранят заедно. Българите всъщност не са познавали обичая да се подаряват, но в резултат на глобализацията той е навлязъл и в Югоизточна Европа. Подаръците се носят от Дядо Коледа, Дядо Коледа, в нощта на 24 срещу 25 декември и всички добри деца ги получават сутринта на Коледа.